Who’s Eating the Chinese Mitten Crab, 2018


Het project Who's Eating the Chinese Mitten Crab van het Brusselse architectuur- en designcollectief Rotor is een tweeluik. Binnen de Triënnale van Brugge presenteert Rotor hun onderzoek over de Chinese Wolhandkrab (What’s Eating the Chinese Mitten Crab), terwijl je in hun pop-uprestaurant op het strand van Zeebrugge maandelijks gerechten kunt degusteren op basis van invasieve exoten, waaronder de Chinese Wolhandkrab.
 

Een invasieve exoot is een niet inheemse dier- of plantensoort die, meestal door toedoen van de mens, in ecosystemen terechtkomt waar die niet thuishoort. Ze gedijt er goed en berokkent schade aan de inheemse soorten. Larven van de Chinese Wolhandkrab werden in het begin van de twintigste eeuw met ballastwater van vrachtschepen van China naar Hamburg gebracht. Vandaag is deze zoetwaterkrab uitgezwermd over vele Duitse, Nederlandse, Britse en Belgische waterwegen. De krab is zelfs te vinden in de Brugse Reien. Omdat hij een mogelijke bedreiging vormt voor de lokale biodiversiteit, bestrijdt de Vlaamse overheid de Chinese Wolhandkrab. De bestrijding is vooral bedoeld om overlast in te dijken. Specialisten hebben echter de hoop opgegeven om de soort bij ons uit te roeien. Rotor ontwikkelde een project dat de krab niet demoniseert als ongewenste indringer, maar onderzoekt hoe we de exoot kunnen accepteren en een plaats geven in onze samenleving. De mogelijkheid om de krab, die een delicatesse is in China, op te nemen in onze voedselketen wordt daarbij ernstig overwogen, maar ook kritisch beschouwd.
 

Boek nu jouw plaatsje voor een degustatie in Zeebrugge

 

 


RotorRotor

opgericht in 2005 in Brussel
Rotor is een architectuur- en designcollectief dat opgericht werd in Brussel in 2005. Rotor nam recent deel aan de groepstentoonstellingen Manufactuur 3.0, Z33, Hasselt (2016), Constellation.s, Arc en Rêve, CAPC Bordeaux, Frankrijk (2016), Ex Limbo, Fondazione Prada, Milaan, Italië (2011) en OMA/Progress, Barbican Art Gallery, Londen, Verenigd Koninkrijk (2011). Rotor curateerde de Oslo Architectuur Triënnale Behind The Green Door, Noorwegen in 2013 en vertegenwoordigde België op de Biënnale voor Architectuur in Venetië, Italië in 2010. 
 

Locatie
  • URB-SEA, strandzone ter hoogte van Zeedijk 25, Zeebrugge
  • Elke dag open van 12u-18u. Bij mooi weer is het langer open.
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Zeebrugge Strand
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 33
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 36


Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaarten per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop
 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF