Sorry, 2015


Guillaume Bijl - SorryDe monumentencultuur is gebaseerd op een consensus. Iemand leverde een verdienste aan de maatschappij die zo belangrijk was dat de persoon in kwestie een permanente plaats krijgt, bij voorkeur op een prominente plek, zodat velen er dagelijks mee geconfronteerd worden. Doorgaans is de beeltenis uitgevoerd op majestueuze, maar ernstige wijze, en is er een sokkel die het geheel een zekere sacraliteit geeft. Guillaume Bijl verandert deze standaardopstelling door op surrealistische wijze de persoon te vervangen door een hond. De ingreep lijkt door de sérieux in het tafereel tot op zekere hoogte natuurlijk, en doet de toeschouwer twijfelen of het een echt eerbetoon is of een kunstwerk. 

Deze installatie past binnen het oeuvre van Bijl, dat een poging doet tot 'archeologie van onze maatschappij'. Op tragikomische manier kopieert hij stukjes realiteit waardoor we even stilstaan bij onze eigen cultuur. Dit werk behoort tot een reeks die Bijl Sorry noemt, absurde composities die afwijken van zijn eigen realistische stijl. Hij excuseert zich voor die faux pas met 'sorry', een woord dat te pas en te onpas nogal gemakkelijk gebruikt wordt. Het werk doet ook stilstaan bij het feit dat de geldigheid van monumenten niet permanent is. Hoewel monumenten erin slagen een persoon te vereeuwigen, zijn de beelden steeds onderhevig aan de tijdsgeest. Zogenaamde heldendaden kunnen altijd na verloop van tijd in een ander daglicht komen te staan.

 

 

 

Guillaume Bijl

°1946 Antwerpen
Guillaume BijlGuillaume Bijl had onder andere solotentoonstellingen in SMAK Gent (2008), Wiener Secession, Wenen, Oostenrijk (1993) en New Museum, New York, Verenigde Staten (1989). Hij nam onder meer deel aan de groepstentoonstellingen Manifesta 11, Zürich, Zwitserland (2016), Istanbul Biennale, Istanbul, Turkije (2013), Binnale van Lyon, Lyon, Frankrijk (2011), Munster Skulptur Projekte, Munster, Duitsland (2007) en Documenta IX, Kassel, Duitsland (1992). Hij was één van de kunstenaars die België vertegenwoordigde in het Belgische Paviljoen op de Biënnale van Venetië, Italië in 1988.
 

Locatie
  • Leopoldpark, Leopold II-laan, Oostende
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Oostende Marie-Joséplein
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 74
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 65

Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaarten per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF