Really Shiny Things That Don’t Really Mean Anything, 2018

 

Really Shiny Things That Don't Really Mean AnythingRyan Ganders Really Shiny Things That Don’t Really Mean Anything is een grote bal die opgebouwd is uit een heleboel glanzende objecten waarvan de functie niet duidelijk is. De titel lijkt te zeggen dat de individuele objecten willekeurige vormen hebben, maar ook dat het beeldhouwwerk in zijn geheel geen enkele betekenis heeft. Een belangrijke nuance echter: als schepper van het werk wil de kunstenaar bewust geen welomlijnde uitleg geven over de betekenis van het werk, maar hij beseft dat de toeschouwers er hun eigen invulling aan zullen geven. Hij juicht die interpretaties toe, omdat ze volgens hem een bijdrage leveren aan zijn werk. Gander zegt hierover: "Het werk verandert ingrijpend afhankelijk van de plaats waar het getoond wordt. En dat is volgens mij typisch voor alle kunst die zich in de openbare ruimte of buiten een neutrale omgeving zoals een galerie bevindt. Hetzelfde geldt voor de toeschouwer: het werk heeft voor iedereen een andere betekenis. Het werk heeft dus geen vaste betekenis, maar verandert afhankelijk van de context en het publiek."

Volgens Gander is het eigen aan de mensheid om van glanzende dingen te houden, omdat men gefascineerd raakt door de eigen weerspiegeling en door een parallelle realiteit. "Het is gewoon de aard van de mens om naar je eigen weerspiegeling te kijken en geïntrigeerd te zijn door hoe je eruitziet. We weten bijvoorbeeld ook hoe Mars eruitziet zonder er ooit te zijn geweest. Het is de spanning die rond het buitenaardse hangt. Het vertrouwde maar onbekende. Het onbereikbare."


 

 

Ryan Gander 

Ryan Gander°1976 Groot-Brittannië
Ryan Gander deed recent solotentoonstellingen in het National Museum of Art Osaka, Osaka, Japan (2017), Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (2016), Esperluette, Palais de Tokyo, Parijs, Frankrijk (2013). Hij nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Between the Idea and Experience, 12th Havana Biennial, Havana, Cuba (2015), Documenta 13, Kassel, Duitsland (2012), 9th Shanghai Biennale, Shanghai, China (2012). In 2017 ontving hij de titel Officer of the Order of the British Empire (OBE) voor zijn verdiensten in de hedendaagse kunst.
 

Locatie
  • Gemeenteplein, Zeelaan 303, Koksijde
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Koksijde Bad
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 74
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 47

Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF