Pattern of Activation (Mutants), 2018

 

Pattern of Activation (Mutants)Katja Novitskova is geïnteresseerd in de manier waarop we de natuur letterlijk 'zien' via foto's, die we in steeds grotere hoeveelheden op het internet en in grote databanken terugvinden. Ze focust op hoe de grootte van een foto, het type foto en de manier waarop de foto ons bereikt onze interpretatie beïnvloeden. Katja Novitskova stelt twee installaties voor, die zich allebei in Bredene bevinden. De installatie Earth Potential bestaat uit drie werken en is tentoongesteld naast het Staf Versluyscentrum. De andere installatie, Pattern of Activation (Mutants), werd speciaal voor Beaufort gemaakt en is te zien op het strand.

Voor Pattern of Activation (Mutants) onderzocht ze de wijzigingen in de ecologie van de Belgische kust, als gevolg van de klimaatverandering en de aanleg van pijpleidingen en windmolens. Het aantal en de verscheidenheid van dode dieren die aanspoelen op het strand zijn een indirecte maatstaf voor de impact van de mens op het ecosysteem. Omdat die verandering slechts met mondjesmaat wordt waargenomen, introduceert ze een diersoort die tot het uiterste gemanipuleerd wordt: de C. Elegans-worm. Deze worm wordt gebruikt als modelorganisme in experimenten voor medisch en biotechnologisch onderzoek omwille van zijn verre verwantschap met de mens en zijn 'eenvoudige' lichaamsstructuur. Zijn genen worden al decennialang door,onderzoekers bewerkt om de resultaten van de testen op de wormen beter zichtbaar  te maken, waardoor de samenstelling van de soort zelf wordt  aangepast aan de laboratoriummicroscopen. Het werk toont de eitjes van de worm in hun ontwikkelingsproces, uitvergroot tot een grotesk formaat, zodat ze eruitzien als de eieren in het nest van een futuristische mutant of zelfs een kleine Stonehenge.

 Katja Novitskova

°1984 EstlandKatja Novitskova
Katja Novitskova heeft dit jaar solotentoonstellingen in Kumu Art Museum, Tallinn, Estland (2018) en Whitechapel, Londen, Verenigd Koninkrijk (2018). Ze nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen The Dream of Forms, Palais de Tokyo, Parijs, Frankrijk (2018), The Archaeology of the Screen, BOZAR, Brussel (2017), The Present in Drag, 9th Berlin Biennial, Berlijn, Duitsland (2016) en How To Gather, 6th Moscow Biennial, Moskou, Rusland (2015). In 2017 maakte ze Earth Potential als commissie voor Public Art Fund in New York, Verenigde Staten en ze vertegenwoordigde Estland in het Paviljoen van Estland op de Biennale van Venetië, Italië van 2017.


Locatie
  • Strandzone post 6, ingang aan de Koninklijke baan t.h.v. Koerslaan, Bredene
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Bredene Renbaan
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 56 
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 57

Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF