Over

Beaufort, Kunsttriënnale aan zee

Beaufort is een cultuurtoeristisch project aan de Belgische Kust. Om de drie jaar brengen een selectie van nationale en internationale kunstenaars er hun werken in de openbare ruimte. Dit alles in de natuurlijke biotoop van het kustlandschap.

De zesde editie van Beaufort, Beaufort 2018, zal plaatsvinden van 30 maart tot 30 september 2018, onder leiding van curator Heidi Ballet.

“Tijdens deze zesde editie werken de kunstenaars rond het vrijdenkende karakter van de Kust.  Die specifieke sfeer van de Belgische Kust is bijvoorbeeld aanwezig in het surrealisme van James Ensor en trok mensen aan zoals de muzikant Marvin Gaye en de Oostenrijkse  schrijver Stefan Zweig. Er is aan de Kust een open geest met een vleugje anarchie die tot de dag van vandaag voelbaar is”.

“Mensen die aan de Kustlijn wonen hebben een ander perspectief, ze hebben doorgaans een wereldbeeld dat beïnvloed is door het feit dat ze steeds contact zoeken met de wereld die achter de horizon ligt. Voor de Belgische kustlijn is dat niet anders. Zeebrugge was reeds in de Middeleeuwen via handel verbonden met de Baltische Staten en Zuid-Europa. Oostende had in de 18de eeuw zelfs kort handelscontacten met India en China. De Kust ontving aan het begin van de 20ste eeuw de Beau Monde uit de hele wereld, van New York tot Perzië. Tegenover al dit internationalisme staat het feit dat het intrinsieke karakter van deze regio bepaald wordt door een bijzonder lokaal gegeven: de dappere vissers die dagelijks de Noordzee trotseren. De projecten van Beaufort spelen met deze contradicties die een voedingsbodem vormen voor avontuur, surrealisme en anarchie. Bovendien zal er in deze editie aandacht zijn voor het in vraag stellen van het belang van monumenten in de publieke ruimte anno 2018.”, aldus curator Heidi Ballet.

Beaufort kan je bezoeken tussen 30 maart en 30 september 2018.

Voorgeschiedenis Beaufort

De eerste editie van Beaufort vond plaats in 2003 met als grondlegger Willy Van den Bussche, toenmalig directeur van het PMMK in Oostende. Zowel voor de editie van 2003 als 2006 was hij curator van Beaufort. Monumentale kunstwerken vonden hun plaats in het unieke decor van de Kust. Met enkele iconische beelden, zoals de spin van Louise Bourgeois en de figuren van Antony Gormley als resultaat.

In 2009 volgde Phillip Van den Bossche, huidig directeur van Mu.ZEE, Willy Van den Bussche op als curator. Hij legde met zijn selectie de klemtoon op werken die in dialoog gingen met de zee, het erfgoed, de bewoners en de geschiedenis van de kust.
Ook in 2012 nam hij ook de artistieke selectie op zich, in samenwerking met een artistieke commissie en intendant Jan Moeyaert van vzw Ku(n)st. De focus lag op Europa.
In 2015 werd de selectie gemaakt door een team van curatoren, namelijk Phillip Van den Bossche, Hilde Teerlinck, Lorenzo Benedetti en Patrick Ronse onder de titel  ‘Beaufort Buiten de Grenzen’.Drie opvallende natuur- en erfgoedlocaties speelden een centrale rol: het natuurreservaat Het Zwin, het domein Raversyde en het bezoekerscentrum De Nachtegaal

Doorheen alle edities werden verschillende werken aangekocht en ontstond zo een Beeldenpark aan Zee, dat zich uitstrekt over de verschillende kustgemeenten.

Ontdek het permanent beeldenpark

Curator Heidi Ballet

Heidi Ballet (°1979, Hasselt)  werkt als onafhankelijk curator vanuit Brussel en Berlijn. In 2017 curateerde ze in Noorwegen de Lofoten Bienniale (LIAF) onder de titel I Taste The Future, samen met Milena Hoegsberg. In 2016 curateerde ze de tentoonstellingsreeks Our Ocean, Your Horizon in Jeu de Paume in Parijs en Musee d'Art Contemporain (CAPC) in Bordeaux met kunstenaars Edgardo Aragon, Guan Xiao, Patrick Bernier & Olive Martin en Basim Magdy. Ook in 2016 curateerde ze de groepstentoonstelling The Morality Reflex in Contemporary Art Centre (CAC) in Vilnius. Tussen 2013 en 2015 was ze als onderzoekerscurator verbonden aan de tentoonstelling After Year Zero die getoond werd in Haus der Kulturen der Welt in Berlijn (2013) en Museum for Modern Art in Warsaw (2015). In 2012 was Ballet als assistent curator van de biennale van Taipei, en van 2008 tot 2012 werkte ze als gallery director bij Jan Mot in Brussel.