The Navigator Monument

Simon Dybbroe Møller

← vorige / Middelkerke

The Navigator Monument 2018

Simon Dybbroe Møller


voor families jongerengids kindercommentaar

 

Voor families

De namen van de zoekmachines op het internet verwijzen vaak naar de ontdekkingstochten: Navigator, Explorer (ontdekkingsreiziger) ... Dat die ontdekkingsreizen meestal over zee gingen, zien we bijvoorbeeld in het logo van de oude zoekmachine Netscape Navigator: een scheepsroer. De kunstenaar heeft dat beeld uitvergroot en bij de zee geplaatst. Dat is niet toevallig: op de zeebodem ligt het vol met internetkabels. Vroeger deden we er weken over om een ander continent te bereiken, vandaag is het een kwestie van seconden. Maar een reis op het internet kan evenveel verrassingen bieden als de vroegere ontdekkingstochten ...

  .

Opdracht "digital detox"

Vandaag vertrouwen we om ergens te geraken meestal op een gps of onze smartphone. Wat als we even een digital detox doen en teruggaan naar de tijd van de ontdekkingsreizigers?

Kies een onbekende plek waar je heen wil gaan (bijvoorbeeld het volgende kunstwerk). Probeer hier naartoe te gaan zonder een gps of smartphone te gebruiken. Hoe voelt het om zonder digitaal hulpmiddel de weg te zoeken? Misschien heb je leuke ontmoetingen omdat je de weg moet vragen? En kijk je meer in het rond, in plaats van op je scherm?

 

Jongerengids

Internet, wie kan er vandaag nog zonder? (Wij alvast niet!) Kunstenaar Simon Dybbroe Møller baseerde zich voor dit indrukwekkende kunstwerk op het logo van Netscape Navigator, een zoekmachine die eind de jaren negentig de eerste ‘browseroorlog’ verloor tegen Microsoft Explorer. Net zoals vele makers van internetbrowserlogo’s legden ook wij al gauw de link met avontuurlijke zeevaartexpedities en spannende ontdekkingsreizen over het water.
De fantasie van onze reporters ter plaatse sloeg weer maar eens compleet op hol, waardoor ze hun eigen denkpiste hebben ontwikkeld over het kunstwerk in Middelkerke. Onze archeologe vermoedt dat het enorme stuur is aangespoeld en dat het bijhorend wrak van een gigantisch schip nog ergens op de bodem van de zee rust. Via het centrum van het scheepsstuur zouden de zeevaarders, met behulp van een specifieke internetgroet naar de Silicon Valley-goden, wifi kunnen opwekken. Zo wordt de link met internet, die de kunstenaar voor ogen had, weer gemaakt en is de cirkel (of beter gezegd het stuur) helemaal rond.

 

Kindercommentaar

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF