Sorry

Oostende Guillaume_Bijl

← vorige / Oostende

Sorry 2015

Guillaume Bijl


voor families jongerengids kindercommentaar

 

Voor families

Een hond op een sokkel! Met rechte rug, de snoet trots omhoog. Net als mensen die een standbeeld krijgen. Net echt dus. Maar is het wel echt, een standbeeld voor een hond? Waarvoor krijgen mensen een standbeeld? Omdat ze de oorlog wonnen, omdat ze mooie boeken schreven of schilderijen maakten, omdat ze het land goed bestuurden ... Dat doen honden niet. Misschien verdienen sommige honden wel een standbeeld, maar het is toch niet gewoon. Dat de kunstenaar ons bij de neus neemt, zien we aan de titel: hij zegt alvast 'sorry'! Maar hij doet wel nadenken over wat een heldendaad is en wie een standbeeld verdient ...

  .

Opdracht "gefopt!"

De kunstenaar neemt ons hier beet. Op het eerste gezicht lijkt dit een 'gewoon' standbeeld. Maar na een tweede keer kijken, denk je misschien: "een standbeeld met honden, klopt dat wel?"

Verander iets kleins of voeg iets toe aan de omgeving wat niet klopt. Maak bijvoorbeeld hondendrollen van zand en leg ze op de dijk. Of leg afval dat in het rond slingert per kleur samen. Wacht tot iemand voorbij komt en kijk of ze jouw fopje opmerken. Hoe reageren ze?

 

Jongerengids

Met ‘Sorry’ van Guillaume Bijl hebben we in het Leopoldpark te Oostende een eerste standbeeld voor honden. Want ook dieren hebben een oog voor cultuur en het werd maar eens tijd dat ook honden hun culturele honger kunnen stillen. Maar valt het standbeeld bij honden in de smaak? Museumtoeren trok de straat op en peilde naar enkele reacties.

 

‘Sorry’ naar de mensen toe die we geïnterviewd hebben, want we hebben ze in het filmpje serieus op het verkeerde been gezet. Geen kunst speciaal voor honden dus in Oostende. Toch hadden de geïnterviewden niks in de gaten en leken ze erg serieus onze vragen te beantwoorden. Maar ook Guillaume Bijl zegt sorry, want hij heeft ook júllie beetgenomen. Geen standbeeld voor een heroïsche hond, maar gewoon een ‘prank’ om aan te tonen hoe snel mensen iets als waarheid aannemen. We verwachten bij het zien van een standbeeld iets heroïsch. Geen hond dus. Is dit dan wel een echt monument of breekt de twijfel toch door? Luidop durven we die vraag echter niet stellen, want het kunstwerk staat er wel mét bijbehorende geloofwaardige uitleg… dan zal het wel echt zijn zeker? Desondanks: jullie zijn er toch allemaal mooi ingetrapt.


#sorrynotsorry

Kindercommentaar

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF