The Ninth Wave

Edith Dekyndt - the ninth wave

← vorige / Nieuwpoort

The Ninth Wave 2018

Edith Dekyndt


voor families jongerengids kindercommentaar

 

Voor families

Dit kunstwerk is geen standbeeld maar een actie: op bepaalde tijdstippen poetst een vrouw het beeld van Albert I. Met deze handeling vertelt de kunstenaar een heel verhaal. Albert I was de koning van België tijdens Wereldoorlog I. In die oorlog hebben we het Duitse leger hier tegengehouden door hun kamp onder water te zetten (de titel, de negende golf, verwijst daarnaar). Dit monument herdenkt dus onze moedige soldaten. Met de poetsactie voegt de kunstenaar daar iets aan toe: zij herdenkt de vrouwen die hun steentje hebben bijgedragen door het werk van de mannen, die aan het vechten waren, erbij te nemen.

  .

Opdracht "m/v/x"

Tijdens de oorlog deden vrouwen werk dat normaal door mannen werd gedaan. In plaats van enkel het huishouden te doen, gingen ze bijvoorbeeld ook in de fabriek werken. Dat leerde hen dat ze dat werk ook konden doen.

Welke beroepen worden nu vooral door vrouwen gedaan en welke door mannen? Beeld om beurt zo'n beroep uit. De anderen raden. Kunnen vrouwen de 'mannenberoepen' even goed uitvoeren als de mannen? En omgekeerd, de mannen de 'vrouwenberoepen'? Waarom wel of niet?

 

Jongerengids

Een eerbetoon bij het serene Westfrontmonument aan de vrouw tijdens de oorlog door op regelmatige tijdstippen het viriele beeld van Albert I te poetsen? Terwijl we een kijkje gingen nemen, kwamen we in contact met de échte poetsvrouwen van het standbeeld. Waar blijven zij in dit verhaal? Krijgen ze wel de aandacht die ze verdienen? Een interview met een poetsvrouw die liever anoniem wenst te blijven is het spannende resultaat! Want de échte vergeten vrouwen? Dat zijn zij!

 

Kindercommentaar

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF