Pattern of Activation (Mutants)

Mutants

← vorige / Bredene

Pattern of Activation (Mutants) 2018

Katja Novitskova


voor families jongerengids kindercommentaar

 

Voor families

Hopelijk zal deze worm onze kust nooit bewonen! Ons hele ecologische systeem verandert door de manier waarop wij met de planeet omgaan. We zien bijvoorbeeld al eens een dier passeren of een plant groeien die hier vroeger niet konden overleven, en andere trekken weg of sterven uit. Deze veranderingen gebeuren heel langzaam, waardoor veel mensen ze niet opmerken. Daarom toont de kunstenaar een extreme uitvergroting van een worm die hier normaal niet voorkomt. En niet zomaar een worm: de C. Elegans wordt al tientallen jaren door de mens genetisch gemanipuleerd voor onderzoek. Over verandering gesproken!

  .

Opdracht "planten- en dierenverhuis"

De mens zorgt ervoor dat de planeet verandert en dat sommige dieren en planten op een bepaalde plek uitsterven of weggaan en er nieuwe bijkomen.

  • Vraagje voor de volwassenen: welke planten en dieren kwamen hier vroeger meer voor dan nu? Beschrijf ze aan de kinderen of toon een foto. En welke nieuwe soorten leven hier nu?
  • Vraagje voor de kinderen: wat voor planten en dieren zouden jullie hier in de toekomst graag zien leven? Teken ze in het zand.

 

Jongerengids

Sinds het begin van Beaufort is er een vreemd wezen aangespoeld op onze Belgische kust. Hoewel de mens al eeuwenlang dacht dat deze ‘reuzeworm’ was uitgestorven, lijkt het nu alsof ze haar nest van eieren op het strand van Bredene legde. Hoog tijd dus voor onze reporter Iza om een documentaire te maken… over het ontstaan van paaseieren!

Ja, ook hier zette het kunstwerk van Katja Novitskova ons aan om onze fantasie even de vrije loop te laten. Helaas voor de fun-fact-hunters onder jullie: dit is niet de echte reden waarom we elk jaar bij Pasen van de paaseitjes smullen. De waarheid achter dit kunstwerk is een heel ander verhaal… Wat je hier ziet, zijn uitvergrote eitjes van een wetenschappelijk geconstrueerde worm (lees: proefbuis-worm-baby’s), die als modelorganisme gebruikt worden in medische en biologische experimenten. Dat is een hele boterham aan moeilijke woorden, maar Novitskovas doel is duidelijker: met dit werk wil de kunstenares aandacht vragen voor het welzijn van onze planeet. Want hoewel je hier eitjes (en dus beginnend leven) ziet van onze ‘reuzeworm’, is de symboliek achter haar kunstwerk net de hoge tol aan dode dieren die steeds vaker op het strand aanspoelen. Kortom: de opwarming van de aarde en de klimaatveranderingen als gevolg daarvan… het is géén ‘alternative fact’ zoals Trump beweert.

 

Kindercommentaar

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF