Holy Land

Kader Attia

← vorige / Middelkerke

Holy Land 2006

Kader Attia


voor families jongerengids

 

Voor families

Deze spiegels lijken vanop zee mooi en glanzend, maar van dichtbij spiegelen ze gewoon de realiteit. Het verschil tussen droom en werkelijkheid? Veel migranten zien in Europa een betere plaats (het heilige of beloofde land) dan hun door oorlog of armoede geteisterde vaderland. Maar dat loopt dikwijls verkeerd af. Naar schatting 20.000 mensen stierven de afgelopen twintig jaar op zee in hun poging om hier te geraken. De meesten werden nooit gevonden en dus niet begraven, en dit is een tijdelijk grafmonument voor hen. De vorm van een islamitisch graf (Islam) of gotisch venster (Christendom) omarmt verschillende religies.

  .

Opdracht "ideale wereld"

Vluchtelingen zijn vaak verplicht om naar ergens anders te gaan, omdat ze in hun land niet meer veilig zijn. Net zoals iedereen, dromen ze van een ideale wereld. Velen van hen trekken naar Europa via de zee. Maar is het hier wel zo mooi als in hun droom? Vanop zee lijken de spiegels in dit kunstwerk mooi en glanzend, maar van dichtbij weerspiegelen ze de wereld zoals hij echt is.

Wanneer zou jij je huis achterlaten en naar een andere plaats verhuizen? Hoe ziet jouw ideale wereld eruit? Of wat maakt voor jou een plek ideaal? Wat heb je nodig om je ergens thuis te voelen? Denkt iedereen van jullie groepje hier hetzelfde over?

 

Jongerengids

Wie af en toe een ritje met de kusttram maakt, is het waarschijnlijk al opgevallen: de verschillende zwarte vlakken die opeens op het strand van Middelkerke ontsproten zijn. Een kunstwerk dat er staat omwille van kunstenfestival Beaufort. Bij het maken van een wandelingetje in het zand, zie je echter dat het gaat om spiegels, gericht naar de zee. Mooi als locatie om je communiefoto’s op te nemen, maar wat is de functie van die spiegels daar? We gingen verhaal halen bij de woordvoerder van Beaufort.

Doet de vorm van deze spiegels jullie ook denken aan grafzerken? Ons alvast wel. Maar wie verwacht nu een kerkhof op een romantisch strand aan de kust? Kader Attia wil met zijn installatie duidelijk maken dat, zowel vroeger als nu, (anoniem) sterven op zee het lot geweest is voor vele migranten en koloniale soldaten. Hij biedt hun hier een laatste rustplaats aan.

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF