Eternity - Poseidon

Xu Zhen - Eternity - Poseidon

← vorige / De Haan

Eternity - Poseidon 2017

Xu Zhen (produced by MadeIn Company)


voor families jongerengids kindercommentaar

 

Voor families

Wat hebben we hier? Een Griekse god en pekingeenden! Past dat wel samen? Het beeld is een kopie van een héél oud standbeeld. We weten niet wie het voorstelt omdat het object in de rechterhand ontbreekt: Poseidon (god van de zee: drietand) of Zeus (oppergod: bliksem). Pekingeend is een Chinees gerecht dat ook al héél lang bestaat en vroeger favoriet was aan het keizerlijk hof. Xu Zhen vermengt dus West en Oost. Hij doet dat heel opvallend omdat hij een boodschap heeft: we moeten meer uitwisselen en samenwerken, en niet zo blijven steken in ons eigen gelijk. Cultuur is beweeglijk: we weten niet eens of dit Poseidon of Zeus is!

  .

Opdracht "groepsportret"

In dit beeld smelten twee culturen samen: een Griekse god met Chinese pekingeenden. De kunstenaar geeft zo de boodschap dat we eigenlijk allemaal hetzelfde zijn en meer moeten samenwerken.

Maak een groepsstandbeeld. Van ieder van jullie moet er iets in te zien zijn. Gebruik hiervoor de spullen die jullie bij hebben. Iemand gaat als een standbeeld in een houding staan. De anderen kiezen elk een voorwerp dat bij hen past. Geef dan samen alle voorwerpen een mooie plek in het groepsstandbeeld door ze erop te leggen of eraan te hangen. Hoe lang kan het standbeeld in evenwicht blijven?

 

Jongerengids

Sinds april is onze Belgische kust een opvallend standbeeld rijker en dit in het kader van kunstenfestival Beaufort. We zien een heroïsche Griekse God, maar hey, wat is dat? Wat zit daar op die mens zijn armen? We houden u niet langer in spanning: het zijn Pekingeenden. Omdat dit ook onze wenkbrauwen deed fronsen, gingen wij ten rade bij de woordvoerder van Beaufort die ons een interessante inkijk gaf in het verhaal achter het werk.

When West meets East. Een versmelting van de Oosterse en Westerse cultuur. In het standbeeld, ja! In onze maatschappij: ja? Nee? 
Museumtoeren denkt dat het juiste antwoord op die laatste vraag helaas ‘nee’ is. Getuigen daarvan zijn de talloze stereotypen die tot op vandaag leven in de maatschappij en waarvan we enkele aan bod laten komen in het filmpje. 
Xu Zhen laat volgens ons het Westen en Oosten niet enkel versmelten in dit beeld, maar in onze (Westerse) ogen ook botsen. 
Getuige daarvan is onze eerste reactie: een mooi klassiek beeld, maar wat doen die vogels daarop? Die horen daar toch niet? Onze blik op kunst is dus ook hier ingegeven door een terughoudendheid voor het onbekende. Wat we kennen, vinden we mooi.

 

Kindercommentaar

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF