De Drie wijsneuzen van de Panne

Harald & Jos - De Drie Wijsneuzen van De Panne

← vorige / De Panne

De Drie Wijsneuzen van De Panne 2018

Jos de Gruyter en Harald Thys


voor families jongerengids kindercommentaar

 

Voor families

Deze zijn groot! Zijn ze ook belangrijk? Waarom zouden ze dan belangrijk zijn? Hun naam is De Drie Wijsneuzen. En alleen hun hoofden zijn uitgewerkt: ze kijken, ze luisteren, ze denken en ze weten. Vieren deze beelden de wijsheid? Vroeger betekende ‘wijsneus’ inderdaad geleerde. Maar vandaag is een wijsneus iemand die het beter denkt te weten, hoog boven de anderen uitstekend. Dat doet weer twijfelen. Een andere betekenis zou die van de wijzende neus kunnen zijn: ze wijzen de weg. Naar Frankrijk, Engeland en Vlaanderen. Naar verder weg. Naar het feit dat je iets van verschillende kanten moet bekijken om echt wijs te zijn?

  .

Opdracht "verrekijkers"

Elke wijsneus wijst naar een andere plek. De één naar Engeland, de ander naar Frankrijk en nog een andere naar ons binnenland.

Ga in een kring staan met jullie ruggen tegen elkaar. Probeer zo ver mogelijk te kijken. Wat zie je allemaal? Wat zie je op het verste punt? Vertel het aan elkaar. Wissel van plaats. Zie je hetzelfde als de ‘verrekijker’ voor jou? Of zie je nog iets anders? 

 

Jongerengids

Het Vrijheidsbeeld in New York, het Christusbeeld in Rio en nu ook De Drie wijsneuzen in De Panne: iconische beelden die boven de stad uittorenen. Zo iconisch dat ze vereenzelvigd worden met het land in kwestie; niet alleen door toeristen, maar ook door de inwoners zelf. Na een lange tijd van huis weg te zijn, kunnen we ons inbeelden dat een blik vanuit het vliegtuig op het vrijheidsbeeld in New York je echt doet beseffen dat je bijna terug thuis bent. Als je een Amerikaan bent tenminste.
Zo’n verwelkomend thuisbaken heeft iedereen, maar het is niet altijd een gigantisch standbeeld. Meer nog, soms hangt het besef ‘nu ben ik echt bijna thuis’ vast aan hele kleine dingen. 
Museumtoeren geeft een inkijk in de dingen die ons na een lange reis steevast ‘home sweet home’ laten roepen.

 

Kindercommentaar

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF