Can We Go Home Now

Bredene_Frederik_Van_Simaey

← vorige / Bredene

Can We Go Home Now 2018

Frederik Van Simaey


voor families jongerengids kindercommentaar

 

Voor families

Dit lijkt een vrolijk tafereel. Zin in een ritje? Maar kijk eens goed. Waar zou je dan gaan zitten? De toestellen zijn verdwenen. Het is hier precies toch niet zo'n vrolijke boel ... De draaimolen voert nergens naartoe en dient nergens meer voor. Daarmee wil de kunstenaar zeggen dat onze maatschappij vandaag ter plaatse blijft trappelen: we vinden geen goede oplossingen voor problemen zoals terreur, migratie, de klimaatverandering. Aan de andere kant beeldt het werk ook een fijne herinnering uit: toen hij een kind was, reden de ouders van de kunstenaar altijd een extra rondje op het rondpunt, alsof ze op een draaimolen zaten.

  .

Opdracht "dolgedraaid"

Deze draaimolen is leeg en blijft maar draaien zonder dat je echt ergens geraakt. De kunstenaar verwijst hiermee naar onze wereld van vandaag waarin mensen soms ook rondjes blijven draaien en zo geen oplossingen voor problemen vinden.

Spreek een punt af waar jullie heen willen gaan. Stap ernaartoe en tel hoe lang dit duurt. Ga dan in een kring staan. Geef elkaar een hand. Draai samen rond en beweeg zo terug naar het startpunt. Tel ook nu weer hoe lang dit duurt. Welke manier van voortbewegen is het snelst?

 

Jongerengids

Ah een rondpunt! Mama, papa, nog een een rondje!
Even een flashback naar je jeugd gehad? Wij ook! Kunstenaar Frederik Van Simaey liet zich voor dit werk inspireren door die herinnering aan zijn kindertijd, waarbij zijn ouders steeds een extra rondje reden op het rondpunt. Waarom zouden rotondes anders bestaan?
 Maar de veelvuldige ritjes rond de rotonde stopten en opeens riepen rotondes geen gevoel van plezier meer op, maar nachtmerries over voorrangsregels en gênante stilvalmomenten bij het leren auto rijden. Welcome to adulthood! Je ziet ook een niet meer werkende draaimolen: een andere verwijzing naar de vrolijke taferelen uit je kindertijd, die nu zijn slechts een vage herinnering zijn geworden. 
Museumtoeren neemt je mee op een trip down memory lane, waarbij we objecten voorstellen die ons doen terugdenken aan onze jeugd, maar die we nu niet meer gebruiken. Objecten zonder hedendaagse functie dus, maar wel met een stevige herinnering aan de vrolijke taferelen uit onze kindertijd. Net zoals het werk van Van Simaey.

 

Kindercommentaar

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF