No Shooting Stars, 2016


basim_magdyDe films van Basim Magdy tonen vaak surrealistische situaties die gepaard gaan met teleurstelling en absurde plotwendingen. Met No Shooting Stars richt Magdy zijn camera op het oncontroleerbare en onvoorspelbare karakter van de zee. In de film is een anonieme bewoner van de open zee aan het woord, terwijl we een dromerige achtergrond zien die niet bij het verhaal past. De verteller - een zeemonster, een zeemeermin of een oude zeeschildpad? - heeft iets aangenaam vertrouwd, maar zijn identiteit vervaagt en de tekst begint te meanderen als een gedicht. Op de achtergrond vermengt de onderzeese beeldspraak zich met 'landgebonden' dingen zoals vuurwerk en vlammen.

 

No Shooting StarsDe titel No Shooting Stars is afkomstig van een zin uit de film, die als volgt gaat: 'Down here there are no shooting stars, down here there is another existence, that has no desire to make your wishes come true' ('Hier beneden zijn er geen vallende sterren, dit is een ander bestaan, dat niet van plan is om je wensen te vervullen'). Het lijkt misschien alsof Magdy teleurstelling suggereert, maar in werkelijkheid betuigt hij met No Shooting Stars zijn respect voor de geheimen van de zee, die niet gekend of gecontroleerd kunnen worden. Vanuit een houding van verwondering erkent Magdy dat onze kennis beperkt is, dat de zee een bepaalde logica volgt en wezens verbergt die we nooit zullen kennen. In plaats van een strijd aan te gaan, staakt Magdy zijn zoektocht en brengt hij een eerbetoon aan de uitgestrektheid van de zee en wordt de film een meditatie over haar mysteries en geheimen.
 

Basim Magdy

°1978 Egypte
basim magdyBasim Magdy had recent solotentoonstellingen in Mathaf Arab Museum of Modern Art, Doha, Qatar (2017), Museum of Contemporary Art, Chicago, Verenigde Staten (2016), Jeu de Paume, Parijs, Frankrijk (2016) en Z33, Hasselt (2016). Hij nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen WheredoIendandyoubegin, On Secularity, Göteborg Biennial, Göteborg, Zweden (2017), Tamawuj, Sharjah Biennial, Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten (2017) en The New Museum Triennial: Surround Audience, New Museum, New York, Verenigde Staten (2015). In 2016 ontving hij de Deutsche Bank Artist of the Year 2016 Prize en in 2015 won hij de Experimental Award op het Curtas Vila do Conde International Film Festival in Portugal.


Locatie
  • Inkomhal van De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18a, Oostende
    De video is elke dag te bekijken van 9 tot 23 uur.
     

Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Oostende Marie-Joséplein
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 74 
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 65 


Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaarten per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop
 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF