The Ninth Wave, 2018

 

Edith Dekyndt - The Ninth WaveIn haar werk belicht Edith Dekyndt de natuurlijke loop van ecosystemen op micro- en macroniveau. The Ninth Wave is een eerbetoon aan het serene Westfrontmonument voor Wereldoorlog I. Het beeld staat aan het sluizencomplex De Ganzenpoot, het kruispunt van de Noordzee en de IJzer, en de plek waar het kamp van de Duitsers onder water werd gezet. Door deze ingreep bleef Frankrijk gespaard in Wereldoorlog I terwijl Nieuwpoort zelf bijna helemaal verwoest werd.

Dit werk van Dekyndt is een live performance, een actie die regelmatig herhaald wordt en ook op video te zien is. Het bestaat eruit dat een vrouw op regelmatige tijdstippen het viriele beeld van Albert I poetst, een referentie naar de impact van Wereldoorlog I op het leven van vrouwen. Vrouwen vochten zelf niet mee aan het front, maar vervingen de mannen in fabrieken en op boerderijen. Na de oorlog besloten veel vrouwen niet langer de verwachting in te vullen om hoofdzakelijk (huis)moeder te zijn en veel kinderen te baren, ook uit vrees dat de kinderen zouden sterven in een oorlog. De titel van dit werk is genoemd naar de B-kant van een album van Kate Bush uit 1985. De nummers van The Ninth Wave vertellen het verhaal van een vrouw die alleen drijft op zee en wacht op redding. In bepaalde zeevaarderstradities gelooft men dat grote golven steeds met drie komen, en in een reeks van drie. De laatste en negende golf is de meest verwoestende. De titel verwijst ook naar de opeenvolging van golven waarmee de onderwaterzetting van 1914 zich uitbreidde.
 

Het werk bestaat uit een live actie aan het monument en een video aan de ingang van het Bezoekerscentrum Westfront.
De live actie is te zien elke zaterdag en zondag, 10u-12u en 14u-17u. 
De openingsuren van bezoekerscentrum Westfront vind je hier

 

 
 

Edith Dekyndt     Edith Dekyndt

°1960 Ieper
Edith Dekyndt had recent solotentoonstellingen in Carl Freedman Gallery, Londen, Verenigd Koninkrijk (2017), Wiels, Brussel (2016), Le Consortium, Dijon, Frankrijk (2015). Ze nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Océan, Le Fresnoy, Tourcoing, Frankrijk (2018), Belgian Art Prize 2017, Bozar, Brussel (2017), Viva! Arte! Viva!, 57e Biennale de Arte, Venetië, Italië (2017) en Love Song and Chronology of Tears, Akademie der Künste, Berlijn, Duitsland (2015).


Locatie
  • Westfront, Kustweg 2, Nieuwpoort
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Nieuwpoort Stad
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 61 
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 1 
     

Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF