The Navigator Monument, 2018


The Navigator MonumentSinds de begindagen van het internet zijn onze browsers verankerd in de mythologieën van de vroege zeevaart expedities. Ze dragen namen als Navigator, Explorer, en later, Safari. Het imposante beeldhouwwerk The Navigator Monument van Simon Dybbroe Møller is gebaseerd op het logo van Netscape Navigator. De voormalige zoekmachine verloor eind jaren negentig zijn leidende positie op het internet aan Microsoft Explorer, tijdens wat vaak de eerste browseroorlog wordt genoemd. Dybbroe Møller goot het digitale scheepsroer-logo in brons, een uiterst duurzaam materiaal dat al 5.000 jaar lang gebruikt wordt. Nu het naar zijn maritieme context terugkeert, zal de zoute omgeving het patineringsproces versnellen en ervoor zorgen dat het scheepsroer uiteindelijk groen wordt, net zoals het originele Netscape-logo. 

 

Het beeldhouwwerk werd geplaatst tegen de achtergrond van een uitgestrekte hemel en de immer veranderende Noordzee. We weten dat de bodem onder het wateroppervlak bezaaid ligt met onderzeese communicatiekabels, een wirwar van lange snoeren die de fysieke structuur van het internet vormen. Het internet is een recente technologische innovatie, het hoogtepunt na een opeenvolging van gebeurtenissen met betrekking tot de ontwikkeling van bibliotheken, de industriële revolutie en periodes van progressief sociaal idealisme. Heel toepasselijk dus dat Westende, een stad gebouwd door de familie van Paul Otlet, een internet visionair, vandaag dit monument voor een vroegere internettoepassing huisvest.

 

 


 

Simon Dybbroe MøllerSimon Dybbroe Moller

°1976 Denemarken
Simon Dybbroe Møller had recent solotentoonstellingen in CAC, Vilnius, Litouwen (2018), Kunsthalle Sao Paulo, Brazilie (2016) en 21er Haus in Wenen, Oostenrijk (2015). Hij nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Supergood, MAAT, Lissabon, Portugal (2018), A Rock That Keeps Tigers Away, Kunstverein München, Duitsland (2017), Welcome Too Late, Kunsthal Charlottenborg, Kopenhagen, Denemarken (2017), De Toi a la Surface, Le Plateau, Frac Île-de-France, Parijs, Frankrijk (2016) en Stranger, MOCA Cleveland, Cleveland, Verenigde Staten (2016).
 

Locatie
  • Strandzone aan de Kwinte, Koning Ridderdijk 100, Middelkerke
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Westende Bad
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 81 
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunten 73 en 74 

Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF