Monument for a Wullok, 2018

 

Monument for a WullokIedere wulk of in het West-Vlaams ‘wullok’ is een werkje van perfectie. Deze schelpen groeien volgens de regels van de Gulden Snede, of de getallenrij van Fibonacci, wat betekent dat ieder deel van de schelp in perfecte verhouding staat tot ieder ander deel. Gesmeed door de geheime logica van de zee is er bij elke schelp, ongeacht haar grootte, een feilloos afgewogen verhouding tussen haar begin- en eindpunt.

Kunstenaar Stief DeSmet richt zich in zijn oeuvre op de frictie tussen natuur en cultuur. Voor Beaufort gaf hij zichzelf de opdracht om een wulk na te maken volgens haar natuurlijke vorm. Zijn studie van de wulk past in zijn fascinatie voor de natuur als superieure ‘maker’ tegenover mens en kunstenaar. 

Dit Monument for a Wullok is een monument voor de zee, een ode aan haar kracht en onbeheersbaarheid, en de geheimen die ze niet prijsgeeft. Met het besef dat hij het onderspit zal delven, schenkt DeSmet de sculptuur terug aan de zee en laat hij het zand en de zoute zeelucht op het brons zegevieren. Het brons krijgt een bruingroene pokdalige buitenkant, die in contrast staat met de zacht afgewerkte, gladde en betreedbare binnenkant, waarin we als kind het geluid van de zee meenden te horen.

In een tijd waar wolkenkrabbers, kerncentrales en stuwdammen symbolen worden van de overmacht van de mens op zijn omgeving, dwingt deze sculptuur met haar zichtbare lasnaden en gietsporen ons tot gepaste bescheidenheid tegenover de zee en de natuur.  

 


Stief DeSmet Stief DeSmet

°1973 Deinze
Stief DeSmet had recent solotentoonstellingen in NK Gallery, Antwerpen (2016), Cultuurcentrum De Garage, Mechelen (2015) en C&H Artspace, Amsterdam, Nederland (2014). Hij nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Biënnale van de schilderkunst, Mudel, Museum Dhondt Dhaenens, Raveelmuseum, Deurle (2018), Beauty of the Beast, Kasteeldomein d'Ursel, Hingene (2017) en Triennale de la sculpture, Chateau de Jehay, Luik (2016).
 

Locatie
  • Einde van de Westelijke Strekdam, t.h.v. het Zeeheldenplein, Oostende
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Oostende Station
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 45 
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 64 

Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaarten per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF