Monument for Cervus Vitalis #2 (Malus Sylvestris), 2015

 

De Panne_Stief Desmet

Het werk van Stief DeSmet bevindt zich vaak op de fluïde grens tussen natuur en cultuur. Monument for Cervus Vitalis #2 (Malus Sylvestris) is een levensgroot bronzen beeld van een edelhert. De breukvlakken tussen de verschillende lichaamsdelen zijn duidelijk zichtbaar en bepaalde delen van het dier zijn zelfs gewoon verwijderd. Deze elementen suggereren dat het beeld geen afgewerkt geheel is, maar een fase in een proces. Of gaat het misschien om een aftakeling, met een verwijzing naar de antieke sculpturen met hun ontbrekende lichaamsdelen? Er groeien ook takken uit het beeld, alsof het verminkte maar trotse hert alsnog een vruchtbare bodem voor nieuw leven is.
 

monument-cervus-vitalis-2-malus-sylvestris-2015Dit beeld is gefragmenteerd maar loopt evenzeer, mede door de reflectie op de gepolijste delen, naadloos over in de omgeving. Monument for Cervus Vitalis #2 (Malus Sylvestris) is geïnspireerd op de beelden die veelvuldig opduiken in Vlaamse voortuinen. Die ietwat kitscherige tuinbeelden ontstonden simultaan met de industriële revolutie. Het onvolmaakte beeld bood weerstand aan het strakke ontwerp van parken, waar er kunstmatige grenzen worden getrokken tussen natuur en cultuur, tussen mens en omgeving. Het hert roept vandaag zowel christelijke, commerciële, romantische als mythische connotaties op, het gefragmenteerde lijkt de tegenstrijdigheid te belichamen van de menselijke drang om de natuur te beheersen.


 

 
 
Stief DeSmetStief DeSmet 

°1973 Deinze
Stief DeSmet had recent solotentoonstellingen in NK Gallery, Antwerpen (2016), Cultuurcentrum De Garage, Mechelen (2015) en C&H Artspace, Amsterdam, Nederland (2014). Hij nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Biënnale van de schilderkunst, Mudel, Museum Dhondt Dhaenens, Raveelmuseum, Deurle (2018), Beauty of the Beast, Kasteeldomein d'Ursel, Hingene (2017) en Triennale de la sculpture, Chateau de Jehay, Luik (2016).

 

Locatie

Natuurdomein Garzebekeveld,Vijvers Markey, Vijverstraat Adinkerke
 

Bereikbaarheid
  • Dichtstbijzijnde tramhalte: De Panne Station
     
  • Dichtsbijzijnde fietsknooppunt: Fietsknooppunt 1 
     
  • Dichtsbijzijnde wandelknooppunt: Wandelknooppunt 12 

Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF