Men, 2018

 

Nina Beier - MenVoor deze nieuwe creatie bestudeerde Nina Beier de beeldhouwtraditie van de publieke ruiterstandbeelden aan de Belgische kust. De geschiedenis van de ruiterstandbeelden gaat terug tot het oude Rome, waar het eerste ruiterstandbeeld in de 6e eeuw v. Chr. werd gemaakt. De portretten te paard beeldden mannen af in oorlogsvoering. Na die periode duurde het tot de Renaissance voordat er opnieuw ruiterstandbeelden verschenen. De populariteit van deze beelden bereikte haar hoogtepunt tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV. Hij vond dat een hiërarchische rangorde van mannen te paard de ideale manier was om macht te tonen. Nina Beier toont ons eb en vloed van macht door het paard in te zetten als verhogend effect in de beelden van verschillende mannelijke personages.
 

Voor Beaufort verzamelde Beier standbeelden die niet langer in de publieke ruimte staan. Ze installeerde ze in formatie vlakbij de zee. Door ze in deze ongebruikelijke omgeving te plaatsen, wordt het element van prestige vervangen door drama, en zien de standbeelden eruit alsof één moment van een vergeten veldslag aan zee in brons werd gegoten. Deze verwijzing naar een leger lijkt losgekoppeld van tijd en plaats, het lijkt of de standbeelden verdwijnen en verschijnen met het getij. Een dagelijks ritueel waarbij de zee de scherpe randen van de standbeelden langzaam opslokt tot ze uiteindelijk in de anonimiteit verdwijnen.

 

 


Nina Beier

°1975 DenemarkenNina Beier

Nina Beier had recent solotentoonstellingen in Kunstverein München, München, Duitsland (2018), Jose Garcia, Mexico City, Mexico (2017), Contemporary Art Centre (CAC), Vilnius, Litouwen (2015) en Objective Exhibitions, Antwerpen (2012-2015). Ze nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Give up the Ghost, Baltic Triennale, BTXIII in Litouwen, Estland, Letland (2018), The Lulennial II: A Low-Hanging Fruit, Lulu, Mexico City, Mexico (2018), Action!, Kunsthaus Zürich, Zwitserland (2017), Question the Wall Itself, Walker Art Center, Minneapolis, Verenigde Staten (2016) en The Future is Already Here – It’s Just Not Evenly Distributed, 20th Sydney Biennale, Sydney, Australië (2016).

 

Locatie

Golfbreker ter hoogte van Lefebvrestraat, Nieuwpoort
 

Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Nieuwpoort Bad

  • Fietsknooppunt: 64

  • Wandelknooppunt: 75


Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF