Holy Land, 2006

 

Kader Attia - Holy LandHet 'Beloofde Land' is een thema dat in verschillende religies terugkeert: het idee dat uiteindelijk een betere plaats zal worden bereikt, een belofte die helpt om de moeilijke levensomstandigheden van het hier en nu te doorstaan. In de afgelopen decennia werd Europa vaak als een Heilig Land gezien door Afrikanen die met oorlog en armoede werden geconfronteerd. Van degenen die de tocht maakten, stierven velen een tragische dood voor ze ooit de kust bereikten. Naar schatting lieten de voorbije twintig jaar 20.000 vluchtelingen het leven op zee. We zijn ons niet altijd bewust van deze tragedie, waarbij ettelijke lichamen naar de zeebodem verdwijnen en sterven in alle anonimiteit, ver weg van vaderland en beloofde land. 

Meer dan 30.000 Noord-Afrikaanse koloniale soldaten stierven in Europa tijdens Wereldoorlog I, terwijl ze de Fransen tegen de Duitse invasie trachtten te beschermen. Hun nakomelingen hebben echter nooit rechten verworven om naar Europa te migreren, waardoor het idee van Europa als Beloofde Land overeind bleef. De installatie van Kader Attia is een tijdelijk monument dat een respectvolle begrafenis biedt aan zowel de verdronken vluchtelingen als de koloniale soldaten. Het bestaat uit een reeks spiegels in de vorm van een islamitisch graf of een gotisch venster, gericht naar de zee. Vanuit het oogpunt van de zee zien de spiegels er glanzend en mooi uit, maar van dichterbij wordt duidelijk dat ze alleen maar de werkelijkheid weerspiegelen. De installatie belichaamt de kloof tussen fantasie en werkelijkheid voor de migrant, terwijl de bezoeker die zichzelf in de spiegel ziet slechts tijdelijk in het verhaal wordt opgenomen en er elk moment weer kan uitstappen.

 


 

Kader Attia

°1970 FrankrijkKader Attia
Kader Attia had recent solotentoonstellingen in The Power Plant, Toronto, Canada (2018), Palais de Tokyo, Parijs, Frankrijk (2018), SMAK, Gent (2017), Museum für Moderne Kunst, Frankfurt, Duitsland (2016). Hij nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Viva! Arte! Viva!, 57e Biennale de Arte, Venetië, Italië (2017), Tamawuj, Sharjah Biennial, Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten (2017) en Documenta 13, Kassel, Duitsland (2012). In 2017 ontving hij de Joan Miró Prize van de Joan Miró Foundation in Barcelona, Spanje en de Yanghyun Art Prize van de Yanghyun Foundation in Seoul, Zuid-Korea. In 2016 ontving hij de Prix Marcel Duchamp van Centre Georges Pompidou in Parijs, Frankrijk.


Locatie
  • Strandzone ter hoogte van Zeedijk 23, Middelkerke
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Middelkerke De Greefplein
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 60
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 72

Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaarten per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF