Fluid Axis, 2018In zijn installaties verbindt Leon Vranken vertrouwde objecten met bevreemdende situaties. Zo veroorzaakt hij subtiele verschuivingen in onze waarneming. Zijn installaties zijn meestal transparant, de geometrische vormen en strakke lijnen gaan naadloos over in de beweeglijke omgeving. De toeschouwer wordt vaak een belangrijke medespeler in deze composities. 

Vranken lijkt een ad-hocmonument gebouwd te hebben, een monument dat niet duurzaam is. Trappen leiden naar een fontein, die van nature steeds van vorm verandert. Fonteinen werden net als monumenten gebruikt voor machtsvertoon. De Franse vorst Louis XIV bijvoorbeeld bouwde fonteinen in de tuinen van Versailles om zijn macht over de natuur te tonen. Deze fontein van Vranken is ambivalent: het is een monument dat niet massief maar vloeibaar is, en uitnodigt tot participatie. Het resultaat is een mooi tegendraads non-monument. Vranken laat de fontein zijn beloop, en probeert net niet te beheersen. Het werk lijkt even op een fata morgana, een sculptuur die niet poogt om een afgelijnde betekenis op te dringen maar de verbeelding de vrije loop laat.

 


 

Leon Vranken

°1975 MaaseikLeon Vranken
Leon Vranken had solotentoonstellingen in Meessen De Clercq, Brussel (2017), Z33, Hasselt (2014) en White Box, New York, Verenigde Staten (2011). Hij nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen My Little Paradise, Middelheim Museum, Antwerpen (2013), Encounters at the Boundary, Cultureel Centrum, Puurs (2014), Up Close And Personal, Cultuurcentrum Mechelen, Mechelen (2013) en Nachtfahrt, Bonnefantenmuseum, Maastricht, Nederland (2012).


Locatie
  • Tuin cc Scharpoord, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist

     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Knokke Station
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 68
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 25 


Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop
 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF