Fietsroute 8

ROUTE 8 – Belle époque parels verbinden in Blankenberge (26 km)

Wie in Blankenberge fietst, knippert best niet te veel. Want voor je het weet, mis je een van die belle époque gevels, loggia’s of wandtegelfriezen. Uit je doppen kijken is de boodschap!

 • Start: aan knooppunt 76
 • Knooppunten: 76-80-89-2-15-86-81-29-84-26-30-33-76

 

Niet te missen!

Wijk kort van je fietsroute af naar het centrum van Blankenberge en pik ook deze klassiekers mee:

 1. Belle Epoque BlankenbergeBelle Epoque Centrum
  In dit elegante Belle Epoque Centrum herbeleef je in drie gerestaureerde villa’s uit 1894 de gloriejaren van de belle époque. Een must voor klein en groot. In 2018 viert het centrum zijn tiende verjaardag en worden alle topstukken extra in de kijker gezet.
 2. De Belgium Pier
  Deze 350 meter lange wandelbrug strekt zich uit over de zee tot aan het monumentale ronde gebouw. Hier vind je een gezellige taverne en een tentoonstellingsruimte.
 3. Huizen met tegeltableaus
  Slenterend door de straten van de binnenstad word je overal herinnerd aan Blankenberges glorieuze belle époque verleden. Kuier langs de prachtige art nouveau gevels met open loggia’s en fraaie tegeldecoratie en kijk geregeld omhoog om kleurige wandtegelfriezen met reigers, bloemen en pauwen, zee- en visserstaferelen te spotten.
 4. UIT DE BEAUFORTCOLLECTIE: Casino
  Op de gevel vind je de drie Baby’s van de Tsjechische kunstenaar David Cerny. Een werk uit de Beaufortcollectie.

 

Nog meer ontdekkingen!

Hendrik Conscience (tussen knooppunt 80 en 16)

Dit werk kwam er in 1912, ter herinnering aan schrijver Hendrik Conscience die in 1812 stierf. De Maquette werd ontworpen door kunstschilder Edward van Ryswyck, de vergulde medaillon en lezende vissersfiguur nam Gustaaf Pickery voor zijn rekening.

Paravang (tussen knooppunt 80 en 16)

De paravang, het elegante windscherm aan de haven herinnert aan het rijke verleden van Blankenberge. Wandelen en rustig genieten in open lucht waren in de 19de eeuw de geliefkoosde bezigheden van de badgasten. De paravang mag dan al van 1908 dateren, vandaag is het nog steeds een trefpunt voor Blankenbergenaars en toeristen.

Wrakhoutbrug (iets voorbij knooppunt 16, wat verder richting Blankenberge)

De brug over de Koninklijke Baan in de wijk Harendijke is behoorlijk opvallend. Ze werd opgetrokken uit 100 kubieke meter tropisch hardhout en bevat zo’n 30 ton profielstaal. Een heus kunstwerk dat voetgangers en fietsers een veilige oversteek van en naar het strand garandeert.

Prélude (tussen knooppunt 33 en 76)

Met Prélude modelleert Guy Timmerman een menselijke gestalte, vol ritmiek en beweging. Of een kunstwerk dat je even doet twijfelen aan wat je ziet. Bewoog het of bewoog het niet?

Open Citadel (tussen knooppunt 80 en 16)

Open Citadel is een werk van de Belgische beeldhouwer Serge Gangolf, fan van open en gesloten vormen, die hiervoor met het taaie cortenstaal aan de slag ging.

Moeder en Kind (tussen knooppunt 80 en 16)

Dit monumentaal cortenstalen werk van Jacky De Maeyer heet Moeder en Kind. Iets wat na een blik meteen duidelijk is. Uitgepuurde wezens met een eigen vormentaal.

Eeuwige Verbondenheid (tussen knooppunt 80 en 16)

Aan de Havenwandeling kun je je verbazen over Eeuwige Verbondheid, een kunstwerk van Lieve Goeminne. Gerealiseerd in het haast onverwoestbare cortenstaal en toch oogt het breekbaar. Het werk symboliseert dan ook de relatie en kwetsbaarheid tussen twee mensen.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF