Fietsroute 4

ROUTE 4 – Middelkerke-Westende, cruisen met Jommeke, Lambik en de Rode Ridder (30,4 km)

Een resem stripfiguren en -muren, behoorlijk wat nostalgie, een flinke portie moderne kunst in openlucht, een deuntje muziek en wat beklijvende WOI-geschiedenis. Of dé ingrediënten voor een zeer gevarieerde fietstocht.

  • Start: aan knooppunt 81
  • Knooppunten: 81-60-80-52-77-75-16-17-84-19-2-12-61-73-81

 

Niet te missen!
Kunstwerken Beaufort2018
  1. Ter hoogte van knooppunt 81 (Strandzone aan de Kwinte – Koning Ridderdijk 100) wacht een Beaufort 2018 kunstwerk op je, een creatie van de Deense kunstenaar Simon Dybbroe Møller.
  2. Even verderop, in Middelkerke, vind je ter hoogte van het De Greefplein (knooppunt 60) op de strandzone (zeedijk 23) nog een Beaufort2018-parel. Deze is van de hand van de Frans-Algerijnse kunstenaar Kader Attia.

 

Nog meer ontdekkingen!

Stripmuur Robbedoes en Kwabbernoot (knooppunt 81)

Dit is de allereerste stripmuur uit de collectie stripmuren die je in Middelkerke en Westende kunt spotten. De Robbedoestekening werd door de bekende Nederlandse stripauteur Hanco Kolk volledig op maat van de muur ontworpen. Art Mural schilderde de tekening daarna met de hand op de gevel. Authentiek handwerk dus.

Les Zéphyrs (tussen knooppunt 81 en 60, even van de route afwijken)

Deze beschermde villa dateert uit het interbellum en neemt je mee naar andere tijden. Je ziet met eigen ogen hoe een welgestelde bourgeoisfamilie omstreeks 1930 hier zijn zomervakantie doorbracht. Met genoeg personeel om écht te kunnen genieten.

Rotonde (tussen knooppunt 81 en 60)

Dit prachtige Grand Hotel Belle Vue, in de volksmond tot de Rotonde omgedoopt, is een beschermd monument en pakt uit met een opvallende ronde vorm. Het hotel opende zijn deuren in juni 1911, in 1999 werd het gebouw gerestaureerd. Om het snelst een rondje rond de Rotonde fietsen?

Beeldenpark van Beaufort (tussen knooppunt 81 en 60)

Westende kan prat gaan op maar liefst drie topwerken uit de vorige Beaufortedities Je vindt dit beeldenpark ter hoogte van de Rotonde. Caterpillar #5bis stal de show tijdens Beaufort01 en verhuisde daarna naar Ground Zero in New York. Nu is deze hommage aan de waterbouwers gelukkig terug thuis. Olnetop, de sculptuur van Nick Ervinck uit Beaufort04, is 8 meter hoog en refereert naar opspattende golven. En last but not least, I Can Hear It van Ivars Drulle, of twee immense hoorns die je laten luisteren naar de kracht van de zee om er volledig mee één te worden. Even weg van de wereld.

Stripfiguren op de Zeedijk (tussen knooppunt 60 en 80)

Stripfans stappen hier al langer af. Op de Zeedijk ontmoet je maar liefst 17 stripstandbeelden, van Lambik over de Rode Ridder tot Fanny van Kiekeboe. Zin in meer, fiets dan even naar de stripmuren en vergaap je aan de avonturen van bijvoorbeeld Lucky Luke. In Middelkerke hoef je niet op te groeien.

Kusthistories (tussen knooppunt 60 en 80, even van de route afwijken)

Dit beschermde oude postkantoor huisvest Kusthistories, een interactief museum over de geschiedenis van het kusttoerisme. Oude ansichtkaarten, affiches en reuzengrote badpakken katapulteren je moeiteloos naar die glorieuze beginjaren.

Even verderop ... De Zwerver (voorbij knooppunt 17)
Muziekclub De Zwerver is de thuishaven van festival Leffingeleuren of een café dat muziek ademt. Een stek van én voor muziekliefhebbers. Je kunt er elk weekend halthouden, op zaterdag vanaf 17u, op zondag vanaf 11u. Even de benen losdansen?

Westfront en Koning Albert I-monument (knooppunt 61, eventjes weg van het parcours)

Het Bezoekerscentrum Westfront vertelt je het pakkende verhaal van de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je krijgt kippenvel van het digitale ‘Panorama van de IJzerslag’ van Alfred Bastien en kunt er ook de permanente en tijdelijke tentoonstelling meepikken.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF