Fietsroute 3

ROUTE 3 – Een kunstig Nieuwpoort ontdekken vanop de fiets (24,5 km)

Een fietstocht die je Nieuwpoort op een andere manier leert kennen. Verrassende kunstwerken en -plekjes die je ontdekt moet hebben. Van kunstige genieten uit de wind, tot patroonheiligen en vissersnostalgie.

  • Start: aan knooppunt 96 
  • Knooppunten: 96-24-82-67-7-8-70-10-46-1-11-2-12-61-73-64-96

 

Niet te missen!
Kunstwerken Beaufort2018
  1. Pal op de golfbreker, ter hoogte van de Lefebvrestraat, tussen knooppunt 96 en 64, prijkt het Beaufort kunstwerk van de Deense Nina Beier. Stormproof dus!
  2. Beaufort werk uit eigen land, van Edith Dekyndt, wacht op je bij Westfront (Kustweg 2, knooppunt 8).

 

Nog meer ontdekkingen!

Simliwijk (knooppunt 96 en 24)

In 1955 zorgde de n.v. Simli voor de nodige omheiningen en beplantingen, om dan over te gaan tot de verkaveling en de aanleg van wegen zodat geïnteresseerde kooplustigen hun weg vonden naar “Nieuport-Dunes”. Een deel van het gebied werd een residentiële villawijk. Vandaag nog steeds een prachtige wijk vol kustvilla’s waar het heerlijk fietsen is.

Een Beaufort souvenir! Le Vent souffle où il veut (tussen knooppunt 82 en 67)

Dit vlaggenmastenbos van Daniel Buren heeft veel weg van een bos en is een fijn souvenir aan een vorige Beaufort editie. Alleen bestaat dit bos niet uit bomen, maar wel uit 100 vlaggenmasten met windhanen in verschillende kleuren. Wegdromen is toegelaten.

De Poolreiziger (tussen knooppunt 82 en 67)

Dixie Dansercoer, de Nieuwpoortse poolreiziger, inspireerde dit werk. Het symboliseert de eenzaamheid, het alleen zijn en de uitgestrektheid van het heelal.

Aan en in de Vismijn en Kaai (tussen knooppunt 67 en 8)

Op deze site ontdek je heel wat kunstwerken. Er is bijvoorbeeld het Vissersmonument. Een karakterwerk en een moment van stilte ter ere van alle Belgische vissers die het leven lieten op zee. Een ander opvallend werk is de Wonderbare Visvangt, te vinden op de zijgevel van de uurwerktoren van de Vismijn. Een basreliëf dat het verhaal vertelt van de miraculeuze haringvangst in 1943.

Westfront en Koning Albert I-monument (bij knooppunt 8, eventjes weg van het parcours)

Dit bezoekerscentrum vertelt je het pakkende verhaal van de onderwaterzetting tijdens de Wereldoorlog. De digitale weergave van het Panorama van de IJzerslag bezorgt je gegarandeerd kippenvel. Naast de permanente tentoonstelling krijg je er ook geregeld tijdelijke exposities te zien en het uitzicht is ronduit fenomenaal!

Bommenvrij (tussen knooppunt 8 en 7)

Het Bommenvrij was tussen 1812 en 1822 een poedermagazijn en deel van een uitgebreide militaire infrastructuur. In het beschermde monument werd allerlei klein en groot wapentuig gestapeld. Het Bommenvrij is bovendien een van de enige gebouwen in Nieuwpoort dat beide wereldoorlogen overleefde. In 1994 werd het gebouw beschermd en onlangs kocht het stadsbestuur Het Bommenvrij.

Duvetorre (tussen knooppunt 8 en 7)

Deze ruïne is een overblijfsel van de voormalige Sint-Laurentiuskerk. De kerk werd meermaals verwoest en heropgebouwd. In 1917, tijdens WOI, werd de toren beschoten en bleef slechts een derde van de oorspronkelijke hoogte over. In de volksmond wordt deze toren de Duvetorre genoemd. Dat heeft niets te maken met de duiven die erin nestelen, maar alles met de duivel. Hier, in de schaduw van de toren, hield Jeanne Panne immers haar heksensabbat en had ze afspraakjes met de duivel. Verder naar Rattevalle (knooppunt 11)
Dit gehucht mag dan een opmerkelijke naam hebben, je hoeft er niet te vrezen voor ratten noch rattenvallen. In de 17de eeuw was er, ter hoogte van de huidige Rattevallebrug, een sluis die werd aangedreven voor paardenkracht. Het kan best dat gehucht genoemd werd naar de rosse paarden die deze sluis bedienden.

Overzetbootje Roger Raveel (knooppunt 64)

Kunstenaar Roger Raveel gaf het veerbootje De Nieuwe Visie zijn opvallende look. En goed nieuws, inschepen kost geen cent. Op www.welkombijvloot.be kun je de openingsuren checken.

Sint-Bernardushond op het Hendrikaplein (knooppunt 64)

Dit bronzen beeld verwijst naar de patroonheilige van Nieuwpoort-Bad, Sint-Bernardus, en is een creatie van Monique Mol. Elk jaar wordt die patroonheilige in augustus gevierd, op die Sint-Bernardusfeesten is elke inwoner present.

Windschermen – poëzie aan het Leopoldplein (tussen knooppunt 64 en 96)

Niets zo heerlijk als even uit de wind genieten van de zon. En al helemaal als je op die glazen windschermen gedichten kunt lezen. Pure poëzie over de Noordzee, het strand of Nieuwpoort. En dat met zicht op zee!

Over glazen wanden en de Godin van de Wind (knooppunt 64)
Op het Loodswezenplein ontdek je een geheel van glazen wanden, uitgerust met foto’s van de badplaats in lang verleden tijden. Een fotoreeks die je het erfgoed van Nieuwpoort op een unieke, originele manier presenteert. Je vindt er ook de Godin van de Wind, een werk van Antoon Luyckx. Je ziet een vrouw turen naar de zee, afwachten, hopen, denken aan een verdere bestemming…

 

Ode Maritima (tussen knooppunt 64 en 96)

Op de zeedijk, ter hoogte van het Leopoldplein, wandel je over arduinen stenen met daarop de tekst van Ode Maritima van Fernando Pessoa. Wegdromen terwijl je stapt…

The White Residence en de Barkentijn (tussen knooppunt 64 en 96)
Twee showstoppers op de zeedijk! The White Residence is het voormalige Le Grand Hôtel, een monumentaal gebouw. De Barkentijn is dan weer een prachtig voorbeeld van de Normandische stijl aan onze Kust. Vandaag is het een vakantiecentrum.

Een Beaufort souvenir! Searching for Utopia (knooppunt 64)

Dit befaamde kunstwerk van Jan Fabre, een enorme schildpald met de kunstenaar als ruiter, toont de mens die een leven lang naar Utopia zoekt. Een wereldstuk dat je niet mag missen. En goed nieuws, vanaf deze zomer pronkt de schildpad op het Jan Fabreplein, vlakbij cultuurcentrum Ysara.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF