Fietsroute 2

ROUTE 2 – Koksijde-Oostduinkerke, van eenvoudig vissersgeluk tot kunstzinnige strandcabines (37 km)

Uiteraard doet dit circuit Navigo, het Nationaal Visserijmuseum aan, maar kende je het natuurhistorische kunstmuseum Museos al? Verder op het fietsprogramma: Paul Delvaux, een gekloonde paardenvisser, de Abdij Ten Duinen, een raadzaal op stalen poten en vele charmante landelijke verzichten.

  • Start: aan knooppunt 76, hoek Koninklijke Baan en Pannelaan
  • Knooppunten: 76-74-88-96-24-66-98-6-20-19-69-75-68-86-62-65-59-76

 

Niet te missen!
Kunstwerken Beaufort2018
  1. Maak voorbij knooppunt 65 kennis met het nieuwe opvallende werk van Ryan Gander op het Gemeenteplein in Koksijde! Een nieuwe Beaufort telg!
  2. Nog meer Beaufort kunst, nu van Iman Issa, bewonder je in Galerie Welnis, Toerismekantoor Oostduinkerke-Bad, Astridplein 6, Oostduinkerke, tussen knooppunt 88 en 96.

 

Nog meer ontdekkingen!

Paul Delvauxmuseum (knooppunt 59)

Dit museum huist in een oude visserswoning, de voormalige vakantiewoning van Paul Delvaux, die ondergronds werd uitgebreid. Er valt geen daglicht binnen wat zorgt voor de juiste sfeer om de werken van Delvaux te bewaren en te bewonderen. Stap binnen in een bevreemdende wereld.

Cabin Art – 19 mei tot 9 september 2018 (even voorbij knooppunt 76, op de Zeedijk Sint-Idesbald)

Ga even piepen op deze unieke openluchttentoonstelling. Maar liefst 30 kunstenaars deden hun artistieke ding met een strandcabine, het leidt tot 30 zeer bijzondere exemplaren. Thema dit jaar is de duinenabdij en de zee.

Acqua Scivolo (tussen knooppunt 76 en 74, kruising Koninginnelaan en Prins Blanchardlaan, Ster der Zee)

Uit de Beaufortcollectie! Het Franse kunstenaarskoppel Anne en Patrick Poirier is gefascineerd door het verleden, ruïnes en historische en archeologische sites. In 2003 wist de kerk van Abdij Ten Duinen, of wat ervan overblijft, hen te inspireren. Ze vertaalden het grondplan van de kerk naar een monumentale stalen constructie, verticaal opgetrokken en met de zee als achtergrond.

Museos (tussen knooppunt 86 en 62)

Hing er al eens een potvis boven je hoofd? Zag je al eens een olifant op de toppen van zijn tenen lopen? Enig idee hoe een siamees kalf met twee koppen eruit ziet? Wist je dat het skelet van een muis uit meer botjes bestaat dan dat van een potvis? De drie étages van Museos dompelen je onder in een wereld vol natuurhistorische objecten die als kunstvoorwerpen elk hun eigen verhaal vertellen. Kidsproof dus!

Black Widows (tussen knoopunt 88 en 96)

Op het Astridplein in Oostduinkerke-Bad vind je Black Widows, het beeld van de internationaal befaamde beeldhouwer Cotman Kenny. Hij baseerde zich op een historische afbeelding van een 4.000 jaar oude Chinese gravure. Iets wat je kunt afleiden wanneer je de haardracht van de twee zittende beelden bestudeert.

Cloned Paardenvisser (tussen knooppunt 88 en 96)

Nog meer kunst! Aan het strand van Oostduinkerke duikt het imposante bronzen beeld Clooned Paardenvisser van de Oostduinkerkse kunstenaar William Sweetlove. Net zo robuust als zijn levendige tegenhangers.

Navigo – Nationaal Visserijmuseum (knooppunt 66)

Maak kennis met Vlaamse vissersfamilies, heroïsche IJslandvaarders en garnaalvissers te paard in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum. De rijke museumcollectie combineert erfgoed met kunst, ambacht en die wonderlijke natuur van de Noordzee. Je kunt er dus ook de ‘Visscherskoppen’ van Stephan Vanfleteren zien en andere tentoonstellingen meepikken.

Twee beelden voor de prijs van één (tussen knooppunt 76 en 74, aan het G. Grardplein

Je ziet hier zowel een beeld van George Grard zelf, De Fluitspeelster, als de Hulde aan George Grard van Francine van Mieghem. En ja, ook het plein werd naar de Belgische beeldhouwer vernoemd. Een driedubbele ode als het ware.

De Poort (knooppunt 65)

Op de rotonde verwelkomt een werk van Buro voor Vrije Ruimte, in samenwerking met Yves De Smet, de Koksijdse bezoekers.

Het Gemeentehuis (voorbij knooppunt 65)

Het Gemeentehuis van Koksijde herbergt niet alleen verschillende kunstwerken, het gebouw lijkt met zijn immense glazen constructie wel zelf een kunstwerk. In het midden pronkt de raadzaal als een bolvormig volume op grote, stalen poten. Even binnenwippen dus!

Abdijmuseum Ten Duinen (bij knooppunt 59 even afwijken van de route)

In de middeleeuwen overheerste de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Vandaag kun je nog steeds wandelen langs die oude muren en er de unieke collectiestukken, ter plekke opgegraven door archeologen, bewonderen. Je verneemt er meer over de abdijgeschiedenis en de rol van de Duinheren in de streek. Een virtual reality bril laat je landen in 1490, een beklijvende ervaring!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF