Fietsroute 1

ROUTE 1 – De Panne, de geschiedenis induiken (37,8 km)

Dit bijzonder gevarieerde fietstracé neemt je mee naar het pittoreske Veurne en eeuwenoude duinen om via enkele nostalgische trams, de charmante Dumontwijk en het Paul Delvaux-museum uiteindelijk in 1490 te belanden, op de koffie bij de Duinheren. Drie Beaufort parels maken het geluk compleet.

  • Start: aan knooppunt 1, hoek Stationsstraat en Dorpsstraat in Adinkerke
  • Knooppunten: 1-84-9-83-10-12-85-34-21-71-39-50-76-59-84-1

 

Niet te missen!
Kunstwerken Beaufort2018
  1. Vergaap je op het strand in De Panne, ter hoogte van het Canadezenplein (knooppunt 76) even aan het werk van Harald Thys en Jos de Gruyter uit Beaufort 2018.
  2. In Adinkerke zie je nog meer nieuw Beaufort moois, hier maak je kennis met een kunstwerk van Stief Desmet, Garzebekeveld, Vijvers Markey, Vijverstraat Adinkerke (knooppunt 1).

 

Nog meer ontdekkingen!

Kunstwerk ‘Zomervakantie 1898’ (knooppunt 1)

Dit ontwerp van Goetinck en Berghman voor de rotonde bestaat uit drie delen. Een waterpartij omgeven met steenbrokstukken, daarop een bronzen figuratieve beeldengroep of een gezin op ware grootte en tot slot een replica van een zeilwagen. Of een hartelijke welkom aan al wie De Panne bezoekt!

Veurne (knooppunt 9)

Uiteraard moet je even in Veurne verpozen, een stadje zo mooi dat het bijna een kunstwerk wordt. Fraaie gevels, een spannende geschiedenis en een fijn marktplein waar de tijd blijft stilstaan. Halthouden dus!

Domein Cabour (knooppunt 71)

Zin in natuur? Goed nieuws, deze oude duinen zijn met hun 5.000 lentes de oudste exemplaren aan onze Kust. De Cabourduinen danken hun naam aan de Duinkerkse reder Charles Cabour die ooit eigenaar was van de duinen.

TTO Noordzee (tussen knooppunt 50 en 76 even afwijken en naar de Loskaai fietsen)

In deze oude stelplaats van De Lijn in De Panne bewonder je tramstellen uit de vorige eeuw. Sterker nog, geregeld kun je aan boord stappen van een authentiek rijtuig uit de jaren ’30 of ’50.

Boundaries of Infinity – Norbert Francis Attard (tussen knooppunt 50 en 76, aan het Gemeentehuis van De Panne)

Deze Beaufort souvenir is gebaseerd op de rij van Fibonacci en de volmaakte vormen van de Gulden Snede. Elk element van de rij van Fibonacci is steeds de som van de twee voorgaande elementen, beginnend met 0 en 1. De betonnen waterpartij staat symbool voor de oneindigheid van de natuur en de grootsheid van de zee.

De Dumontwijk (tussen knooppunt 50 en 76, even afwijken van de route)

De Dumontwijk is een prachtig staaltje architectuur met typische 19de-eeuwse cottages. Een plek die je laat klimmen en dalen en waar je al mijmerend onvermijdelijk verdwaalt. Tijdens je ontdekkingstocht bots je ook op het Monument Albert Dumont. Hij lag immers aan de basis van het ontstaan De Panne, deze elegante woonwijk is zijn erfenis.

Paul Delvauxmuseum (tussen knooppunt 76 en 59)

Topwerken van de grootmeester bewonderen op de plek waar hij ze creëerde, de plek die hem inspireerde. Dat kan in het Paul Delvauxmuseum. De voormalige visserswoning van Paul Delvaux werd omgebouwd tot museum en laat je binnenstappen in zijn poëtische universum.

Abdijmuseum Ten Duinen (even voorbij knooppunt 59, voor een bezoekje moet je even van de route afwijken)

In de middeleeuwen overheerste de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Vandaag kun je nog steeds wandelen langs die oude muren en er de unieke collectiestukken, ter plekke opgegraven door archeologen, bewonderen. Je verneemt er meer over de abdijgeschiedenis en de rol van de Duinheren in de streek. Een virtual reality bril laat je landen in 1490, een beklijvende ervaring!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF