Eternity - Poseidon, 2017


Eternity - PoseidonDit kunstwerk van Xu Zhen is gebaseerd op het bronzen beeld van Artemision. Het standbeeld uit 460 v. Chr. werd teruggevonden in een Romeins scheepswrak op de bodem van de zee, nabij de Kaap van Artemision, voor de Griekse kust. Tot op heden is het onduidelijk of het standbeeld Poseidon, de god van de zee, of Zeus, de god van de hemel, voorstelt. Xu Zhen kopieerde het eeuwenoude beeldhouwwerk en plaatste een aantal pekingeenden, een Chinese specialiteit, op de armen van het standbeeld. Pekingeend werd bekend in de veertiende eeuw, toen het gold als het favoriete gerecht aan het Chinese keizerlijk hof. Sindsdien is het een nationaal symbool dat de Chinese cultuur vertegenwoordigt op diplomatieke diners. 

Xu Zhen vermengt in zijn beeldhouwwerk twee elementen uit respectievelijk de westerse en de oosterse cultuur. Hij erkent dat er in het echte leven enige terughoudendheid bestaat in de uitwisselingen tussen China en Europa, wellicht veroorzaakt door culturele vooroordelen en het feit dat elke partij de geschiedenis op zijn eigen manier interpreteert. Xu Zhen denkt na over de ontwikkeling van een cultuur en beschaving die gebaseerd is op de mythologie, en stelt dat historische interpretaties niet zo bepalend zijn als vaak wordt aangenomen. Het feit dat we nog steeds niet weten of dit beeldhouwwerk nu Zeus of Poseidon uitbeeldt, is slechts één bewijs dat de manier waarop we onze eigen cultuur begrijpen, altijd kan veranderen. Dit werk maakt deel uit van The Eternity Series, een verzameling beeldhouwwerken waarin oosterse en westerse historische kunstvoorwerpen met elkaar worden vermengd. 


 


 

Xu Zhen (produced by MadeIn Company) Xu Zhen, founder of MadeIn Company

°1977 China
Xu Zhen is een Chinese artiest. In 2009 richtte hij samen met een groep medewerkers 'MadeIn Company' op, een productiebedrijf voor hedendaagse kunst dat inspeelt op het begrip 'Made In China'. In 2013 lanceerde MadeIn Company 'Xu Zhen' als commercieel merk, bij ons vertegenwoordigd door galerij Waldburger Wouters. Xu Zhen (produced by MadeIn Company) deed recent solotentoonstellingen in Sichuan Fine Arts Institute, Chongqing, China (2016), Witte de With Art Centre, Rotterdam, Nederland (2015) en Long Museum, Shanghai, China (2015). Xu Zhen (produced by MadeIn Company) nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Turning Point: Contemporary Art in China since 2000, Minsheng Art Museum, Shanghai, China (2016), The Future Is Already Here – It’s Just Not Evenly Distributed, 20th Sydney Biennale, Sydney, Australië (2016) en How To Gather, 6th Moscow Biennial, Moskou, Rusland (2015).
 

Locatie
  • Zeedijk ter hoogte van Prinses Josephinelaan, De Haan
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: De Haan Waterkasteellaan
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 6 
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 54


Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF