Earth Potential, 2017

 

Earth Potential (E. Coli), 2017
Earth Potential (Lizard, Earth), 2017
Earth Potential (C.Elegans, Saturn’s Moon Titan), 2017

 

Bredene_Katja_NovitskovaKatja Novitskova is geïnteresseerd in de manier waarop we de natuur letterlijk 'zien' via foto's, die we in steeds grotere hoeveelheden op het internet en in grote databanken terugvinden. Ze focust op hoe de grootte van een foto, het type foto en de manier waarop de foto ons bereikt onze interpretatie beïnvloeden. Katja Novitskova stelt twee installaties voor, die zich allebei in Bredene bevinden. De installatie Earth Potential bestaat uit drie werken en is tentoongesteld naast het Staf Versluyscentrum. De andere installatie, Pattern of Activation (Mutants), werd speciaal voor Beaufort gemaakt en is te zien op het strand.

De werken Earth Potential (E.coli), Earth Potential (Lizard, Earth) en Earth Potential (C.Elegans, Saturn’s Moon Titan) tonen internetfoto's van de aarde, van een verre maan en van uitvergrote, schijnbaar buitenaardse wezens die in werkelijkheid op de aarde leven, zoals de E. colibacterie, de rondworm C. elegans en een gekko. De werken verkennen perspectieven die niet met het menselijke oog kunnen worden waargenomen, maar toch onze wereld vormgeven. De foto's zijn gemaakt met geavanceerde beeldvormingstechnieken zoals een microscoop die dingen 10.000 keer uitvergroot of een satelliet rond de aarde. De kunstenares plaatst vraagtekens bij de rol die dergelijke afbeeldingen spelen bij onze kijk op de wereld. Ze reflecteert hiermee ook over de tweespalt tussen werkelijkheid en fictie, die voortvloeit uit de visuele media.

Hoewel deze organismen er buitenaards en futuristisch uitzien, bewonen ze de aarde en houdt hun bestaan rechtstreeks verband met het onze, via genetische verwantschap en hun rol in medisch onderzoek. Novitskova bekijkt de wezens op aarde door een wetenschappelijke en poëtische bril. Ze nodigt de toeschouwer uit om na te denken over de manieren waarop wij naar die andere wezens kunnen kijken en onderlinge banden kunnen herkennen.

 

Tussen maandag 4 september en woensdag 12 september 2018 zijn de werken niet te bezichtigen. Deze werken worden tijdelijk verwijderd wegens het doorgaan van een festival op dit terrein


 

Katja Novitskova

°1984 Katja NovitskovaEstland
Katja Novitskova heeft dit jaar solotentoonstellingen in Kumu Art Museum, Tallinn, Estland (2018) en Whitechapel, Londen, Verenigd Koninkrijk (2018). Ze nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen The Dream of Forms, Palais de Tokyo, Parijs, Frankrijk (2018), The Archaeology of the Screen, BOZAR, Brussel (2017), The Present in Drag, 9th Berlin Biennial, Berlijn, Duitsland (2016) en How To Gather, 6th Moscow Biennial, Moskou, Rusland (2015). In 2017 maakte ze Earth Potential als commissie voor Public Art Fund in New York, Verenigde Staten en ze vertegenwoordigde Estland in het Paviljoen van Estland op de Biennale van Venetië, Italië van 2017.


Locatie
  • Park Paelsteenveld, naast het Staf Versluys centrum, Kapelstraat 76, Bredene
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Bredene Campings
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 56 
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 57


Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaarten per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF