De Drie Wijsneuzen van De Panne, 2018


De drie wijsneuzen van De Panne

Met enkel een sokkel als lichaam en hun identiek gelaat trotseren De Drie Wijsneuzen van De Panne weer en wind. Met hun monolithische gestalte torenen ze uit over de kustlijn. Ze passen in een traditie van realistische, publieke sculpturen die een heroïsche functie hebben, zoals het Vrijheidsbeeld in de haven van New York, de Cristo Redentor in Rio de Janeiro of in een ver verleden de Kolossus van Rodos. Ze staan er als hoeder of beschermengel voor wie op zee vaart, en als symbolische beschermer van een haven of kuststad. Het zijn beelden die van oorsprong als een verwelkomend baken of wegwijzer dienden, en doorheen de tijd een toeristische trekpleister zijn geworden, van richtinggevend tot de bestemming zelf.

Van oorsprong is ‘wijsneus’ een volkse term voor een geleerde of wijze, nu gebruikt men de term voor een betweter die wijsheid met hoogmoed verwart. Met De Drie Wijsneuzen van De Panne hebben Jos de Gruyter en Harald Thys de oorspronkelijke betekenis verenigd met een uiterst letterlijke interpretatie: het ‘wijzen’ van de neus. Niets is effectief zo richtinggevend als 's mens neus; even lachwekkend en banaal als onoverkomelijk en fundamenteel. Over elkaars hoofden heen kijken de wijsneuzen respectievelijk richting Engeland, Frankrijk en het binnenland, met hun blik op oneindig. De gedachten,  observaties en enigmatische kennis van hun gigantisch brein liggen vermoedelijk in het verlengde van die drie gebieden, en reiken veel verder.


 

Jos de Gruyter en Harald Thys  Harald Thys (rechts) en Jos de Gruyter (links)

°1965 Geel
°1966 Wilrijk

Jos de Gruyter en Harald Thys hadden recent solotentoonstellingen in Kunsthal Aarhus, Denemarken (2018), Kunstverein München, Duitsland (2017), Triënnale Milaan, Italië (2017), MOMA PS1, New York, Verenigde Staten en Mu.Zee in Oostende (2012). Ze namen onder andere deel aan de groepstentoonstellingen The Absent Museum, Wiels, Brussel (2017); The Encyclopedic Palace, 55e Biennale de Arte, Venetië, Italië (2013). In 2011 ontvingen ze de Cultuurprijs Beeldende Kunst Vlaanderen.

 

Locatie
  • Strand ter hoogte van Canadezenplein, De Panne

Bereikbaarheid
  • Tramhalte: De Panne Golfstraat
     
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 76 
     
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 24


Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF