Beach Castle, 2018

 

Beach CastleDe toren van Jean-François Fourtou, gebouwd uit strandcabines, verwelkomt je bij het binnenrijden van Knokke-Heist. De formatie ziet er niet uit alsof ze strikt gepland werd. Het lijkt veeleer alsof de cabines door een grote stormvlaag de lucht in werden gezogen en in het rond werden gestrooid, waarna ze toevallig aan elkaar vast kwamen te zitten en zo zijn achtergebleven. Fourtou is al jaren gefascineerd door architectuur. In eerdere werken gebruikte hij huizen en interieurs die hem aan zijn kindertijd herinnerden. Hij bouwde ze exact na met surrealistische afmetingen of keerde ze ondersteboven. 

Het is geen verrassing dat de strandcabines Fourtou's aandacht trokken, met hun typische architectuur en geschiedenis. De cabines zijn al even oud als het Belgische toerisme zelf en werden aanvankelijk vooral gebruikt als kleedhokje voor vrouwen. Vandaag zijn de afmetingen en vormen per kustgemeente gereglementeerd. De meeste cabines die je aan de Belgische kust vindt, zijn verwerkt in het beeldhouwwerk van Fourtou. Het werk staat op een prominente plaats in de gemeente, waardoor het de allure krijgt van een totem of een embleem van de kustgemeente. Omdat totems oorspronkelijk de mensen van een gemeenschap vertegenwoordigden, kan de structuur worden gezien als een monument voor de strandcultuur, een symbool voor de eenheid van de strandcultuur die de hele kust vertegenwoordigt.

 

 


Jean-François Fourtou 

°1964 FrankrijkJean-François Fourtou
Jean-François Fourtou deed solotentoonstellingen in Galerie Mitterrand in Parijs, Frankrijk (2015), MAMO in Marseille, Frankrijk (2014) en Galerie aeroplastics in Brussel (2011). Hij nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Le beau, la belle et la bête, Château du Rivau, Lémeré, Frankrijk (2018), OÖ Kulturquartier, Linz, Oostenrijk (2017), Constructeurs d'absurde, bricoleurs d'utopie, CAC Meymac, Frankrijk (2015), Fantastic, Lille 3000, Rijsel, Frankrijk (2012) en Un monde sans mesure, Musée Fesch, Ajaccio, Frankrijk (2011).
 

Locatie
  • Maurice Lippensplein, Knokke-Heist
     
Bereikbaarheid
  • Tramhalte: Knokke Station
  • Fietsknooppunt: Fietsknooppunt 68 
  • Wandelknooppunt: Wandelknooppunt 24 


Download gratis de Beaufort-overzichtskaart en de detailkaartjes per gemeente, haal hem af in één van de toeristische infokantoren aan De Kust of bestel de kaart via de webshop
 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF